In memoriam Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA

Comunitatea nefrologilor din România este în doliu, din nou (prea des în ultimul an!). Acum deplângem cu profundă durere plecarea dintre noi, luni – 7 august 2017 – a Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA, cel căruia îi datorăm existenţa specialităţii şi societăţii noastre.
Personalitate remarcabilă a medicinei româneşti din secolul XX, a creat prin muncă asiduă, perseverenţă şi determinare o moştenire profesională care va dăinui şi care îi asigură un loc de cinste în galeria celor cu contribuţii decisive la dezvoltarea ştiinţelor medicale. A fost promotorul terapiei de substituţie a funcţiilor renale prin hemodializă în ţara noastră – fiind artizanul primului centru de dializă cronică din România care a început să funcţioneze în 1977, a militat pentru constituirea Nefrologiei ca specialitate de sine stătătoare, ceea ce a realizat la începutul anilor ’90, iar în aprilie 1991 a fondat Societatea Română de Nefrologie.
Timp de aproape trei decenii a condus cu pricepere, devotament şi exigenţă Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din Bucureşti şi Clinica de Semiologie Medicală, apoi pe cea de Medicină Internă şi Nefrologie ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti care au funcţionat în acest spital, timp în care a ajutat mii de bolnavi, a fost profesorul a mii de studenţi şi a modelat formarea profesională a zeci, poate sute, de medici nefrologi. A coordonat numeroase colective de cercetare medicală, a înfiinţat Registrul bolnavilor dializaţi cronic din România, şi-a îndrumat şi sprijinit colaboratorii pentru a se perfecţiona în profesie, a redactat zeci de manuale şi tratate medicale, iar enumerarea realizărilor sale poate continua.
Prin toate acestea şi prin multe altele va rămâne un nume de seamă în istoria medicinei din România şi va fi prezent pentru totdeauna în mintea şi sufletul tuturor celor care l-au cunoscut.
Societatea Română de Nefrologie