Noutăți

NefroDiab

10-11 mai 2019, Hotel Kronwell, Brasov

Eveniment stiintific organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si de Societatea Romana de Nefrologie.

Creditat cu ore de Educatie Medicala Continua de Colegiul Medicilor din Romania.

Din tematica Conferintei:
• Rolul inhibitorilor SGLT2 in protectia renala si cardiovasculara
• Denutritia proteica la pacientii cu boală renala diabetic
• Efectul controlului glicemic intensiv asupra riscului de aparitie a bolii renale cronice la pacientii cu diabet zaharat
• Efectele renale ale medicatiei incretinice
• Metforminul in boala renala cronica
• Managementul diabetului zaharat tip 2 la varstnici cu sindrom de fragilitate si/sau boala renala cronică
• Care este beneficiul transplantului renal la pacientii cu diabet zaharat dializati?
• Controlul obezitătii la pacientii diabetici cu boli renale
• Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin schimbarea stilului de viată?
• Controlul dietei si consumul de energie la pacientii diabetici cu boli renale: punctul de vedere al diabetologului si al nefrologului
• Imbătranirea, obezitatea, rinichiul si diabetul: legături moleculare si implicatii clinice
• Care este cea mai bună metodă de tratare a polineuropatiei la pacientii cu diabet si insuficienta renala?
• Pacientii cu boală cronica de rinichi stadiul 5 si diabet ar trebui sa inceapa cu dializa peritoneala sau cu hemodializa?
• Medicametele orale: este vreunul superior altuia in ceea ce priveste mortalitatea/complicatiile/controlul glicemic la pacientii diabetici cu insuficientă renală sau dializati?
• Imbunătătirea managementului diabetului de tip 1: senzori glicemici, pompe de insulina sau ambele?
• Terapia antiplachetara ar trebui recomandata la pacientii diabetici cu insuficienta renala indiferent de riscul cardiovascular?

Detalii pe www.nefrodiab.ro

37th Vicenza Course on AKI & CRRT

The Course will host an AKI path and a CRRT path that will be held simultaneously. A series of lectures and panel discussions will be delivered during the days of the course. Our task is to put together specialists from different disciplines in a single scientific event with a multidisciplinary approach to the critically ill patient with acute kidney injury and multiple organ dysfunction.

Do not miss the opportunity to discuss with your peers and the most experienced colleagues and experts the recent advances and the basic information in critical care nephrology. For 37 years we have been your partner in education and science. Please continue to support us in our effort for a better patient care.

Read more.

Școala de Vară a Tinerilor Nefrologi

Ediția Inaugarală a Școlii de Vară a Tinerilor Nefrologi are loc în perioada 5-9 iunie, în Constanța.

Manifestarea desfășurată sub egida Societății Române de Nefrologie, în parteneriat cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, setează standarde înalte, fie că ne referim la latura științifică, fie ca ne referim la zona de relaxare și distracție.

Cursurile vor fi susținute de cadre didactice de prestigiu din domeniul nefrologiei, pe parcursul a trei zile, într-un cadru ce îmbină știința cu relaxarea. În program sunt cuprinse prelegeri teoretice, discuții interactive pe marginea unor cazuri clinice, ateliere de lucru și sesiuni de comunicări științifice susținute de cursanți.

Cui se adresează? Medicilor rezidenți și tinerilor specialiști nefrologi (vârsta maximă 35 de ani).

Fiecare medic participant la Școala de Vară va trebui să prezinte un caz clinic. Rezumatul prezentării va trebui inclus în mail-ul de înscriere. Sesiunile vor fi interactive.

Detalii privind înscrierea, structura și prezentarea lucrării

1. În mailul de înscriere la Școala de Vara a Tinerilor Nefrologi, participantul trebuie să includă și rezumatul lucrării pe care o va susține.

2. Înscrierile se fac până la data de 15 mai la adresa de email sdvnefro@gmail.com

3. Fiecare medic are la dispozitie max. 15 minute, dintre care 10-12 minute pentru prezentare.

4. Prezentarea va contine max.15 slide-uri.

5. Prezentarea va începe cu o scurtă introducere (1-2 slide-uri) ce vor conține date generale despre pacient, debutul bolii, anamneză, istoric, examen clinic și explorări paraclinice la internare.

6. Identificati ipoteza principală de diagnostic clinic, cerând sugestii colegilor rezidenti.

7. Continuati cu elementele de diagnostic pozitiv și diferențial. Pentru analizele de laborator incluse în prezentare, oferiți și valorile de referinta la care vă raportați.

8. Enuntati elementele- cheie în evoluția cazului și principiile de tratament.

9. Enuntati diagnosticul final și particularitatea cazului.

10. Sintetizati aspectele instructive ale cazului în maximum 2-3 slide-uri finale.

11. Pentru a evita orice neplaceri tehnice, va rugam sa veniti cu un stick personal.

Cele mai bune prezentări vor beneficia de premii, precum tratate de Nefrologie, suport financiar pentru participarea la Congresul National de Nefrologie!

Locațiile alese pentru cazare si cursuri sunt în imediata apropiere a însoritei plaje din Mamaia- Hotel Oxford *** și Corpul B al Campusului Universitar al UOC.

Taxa de înregistrare este de 650 LEI pentru 1 loc de cazare în cameră dublă, sau 700 LEI pentru 1 cameră single (număr limitat) pe toată durata Cursului, în regim hotelier 3★ (4 nopti).

Aceasta poate fi plătită în contul Societății Române de Nefrologie: RO04BTRLRONCRT0P71066801 deschis la BANCA TRANSILVANIA

Locuri disponibile: 50

Medicii rezidenți au prioritate la înscriere!

Servicii incluse:

– mic dejun;

– coffee-break-uri;

– prânz;

– taxa de curs si workshop-uri;

– materialele științifice;

– suportul de curs.

Manifestarea va fi creditată de Colegiul Medicilor din România!

Pentru a vă înscrie la Școala de Vara a Tinerilor Nefrologi este suficient să trimiteți un mail la adresa sdvnefro@gmail.com pana la data de 17 mai.

IMPORTANT: Titlul email-ului va fi Înscriere SDVNefro2019+ numele participantului

Mailul va trebui să conțină următoarele:

1. formularul de înscriere completat integral, parafat si semnat de medicul coordonator de rezidențiat. FORMULARUL SE DESCARCĂ DE AICI.

2. rezumatul lucrării ce va fi prezentată la SDV(în format pdf sau doc)

Dead-line comunicare rezultate selecție: 24 mai 2019

Numai dupa ce participarea a fost aprobată, se va face plata taxei de participare in valoare de 650, respectiv 700 RON (vezi modalitatea de plată și tipul de cazare).

ATENȚIE: Locurile sunt limitate!

Vă așteptăm cu drag!

ERA-EDTA Congress 2019

The ERA-EDTA Congress is going to return to Budapest in 2019. The event was held in the Hungarian capital in 1986 and during the last 33 years, a lot of changes have occurred. Our societies and economies are in a permanent state of change, creating new challenges for the nephology community. The Scientific Committee, chaired by Alberto Ortiz, has worked very hard to provide the latest cutting edge science. Visit the congress in 2019 and let’s explore together the latest innovations, news and developments in Nephrology while being in a friendly atmosphere in the heart of Budapest. A congress is not only a scientific showcase, but it also enables informal meetings and discussions. The congress will not only offer an exceptional scientific programme, but also the chance to see Budapest at its best. The rich history of the city combined with a vivid cultural milieu is waiting for the visitors of ERA-EDTA. The must-see attractions, the modern gastronomy, the River Danube which divides the city and the old and modern buildings side by side provide a great environment for the 56th ERA-EDTA Congress.

Read more.

Congresul Național de Nefrologie, Ediția a XI-a

26-28 septembrie 2019, Constanța

Date fiind atât prevalența în continuă creștere a bolilor renale, acute și cronice, precum și preocupările permanente, globale, în ceea ce privește depistarea precoce, monitorizarea adecvată și abordarea terapeutică modernă, deseori personalizată a acestora, Societatea Română de Nefrologie și-a propus să prezinte cele mai noi progrese înregistrate în domeniul nefrologiei, dializei și transplantului renal, dar și a specialităților conexe.

Cea mai importantă manifestare științifică medicală organizată sub egida SRN este Congresul Național de Nefrologie, al cărui program cuprinde, și la această ediție, o gamă largă de subiecte, cu o înaltă valoare științifică, dar și practică, prezentate de lectori de renume național și internațional, dar și practicieni dedicați, cu experiență în domeniu.

Pe parcursul a 3 zile, într-un cadru atent și cald organizat și beneficiind de sprijinul unei echipe performante de management al evenimentelor, invitații din străinătate și nefrologii din România, împreună cu medici și lectori de elită din diferite specialități înrudite și prietene, vor prezenta atât noutățile din domeniul nefrologiei, cât și abordarea interdisciplinară a pacienților renali. În egală măsură, congresul va beneficia de participarea nemijlocită a asistenților medicali și a asociațiilor de pacienți.

Vă așteptăm cu prietenie și căldură la Constanța!

Prof. Dr. Liliana Tuță
Președintele SRN

Mai multe detalii pe www.congresnefrologie.ro.