Home Noutăți ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI – 11 martie 2021

ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI – 11 martie 2021

by Nume Prenume

ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI – 11 martie 2021

Rinichi sănătoși pentru toată lumea – Învață să trăiești cu boala de rinichi!

A fi diagnosticat cu o boală de rinichi poate fi o provocare uriașă, atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur. Diagnosticul și gestionarea acestuia, în special în stadiile avansate, au un impact grav asupra vieții pacienților, dar și a celor apropiați lor (familie, prieteni). Calitatea fiecărei zile trăite de un pacient suferind de o boală renală poate fi afectată prin renunțarea la implicarea în activități precum călătoritul și socializarea. Acest lucru poate determina apariția mai multor efecte secundare, cum ar fi: oboseala, insomniile, depresia, tulburările cognitive, problemele gastro-intestinale, etc.

„Învață să trăiești cu boala de rinichi!” este motto-ul care definește anul acesta campania dedicată Zilei Mondiale a Rinichiului, eveniment care își propune săsporească nivelul de educație, dar și conștientizarea asupra gestionării eficiente a simptomelor și abilitării pacientului, pentru a-l încuraja să își trăiască și să-și desfășoare cât mai normal cu putință propria viață.

Un trai în parametri normal este la fel de important atât pentru pacienți, cât și pentru cei care-i îngrijesc, în contrast cu sentimentul de constrângere generat de abordarea actuală referitoare la tratamentul bolilor renale.

Mai mult, aceștia ar trebui să se simtă susținuți să trăiască bine prin eforturi comune ale echipelor de îngrijire a bolilor renale, inclusiv de-a lungul pandemiilor.

În contextul infectării cu virusul SARS-CoV-2, pacienții cu afecțiuni renale se află în categoria cu risc de a dezvolta complicații. Din acest motiv, persoanele având boli cronice de rinichi, cei care urmează dializă sau au făcut transplant de rinichi reprezintă o categorie vulnerabilă. Este imperios necesar ca toți cei mai sus menționați să ia măsuri suplimentare de protecție pentru a limita posibilitatea de contactare a virusului COVID-19. Totodată, nu trebuie să neglijeze controalele regulate la medicul nefrolog.

În România, acestui segment vulnerabil de populație i-a fost prioritizat accesul la serviciile medicale specializate, precum și la vaccinarea anti COVID-19.

Boala renală este o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial și afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume. Unul  din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de bolile de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Potrivit specialiștilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când funcția renală ajunge la sub 15%. De aceea, prevenția și tratamentul în boala cronică de rinichi sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie, nutriție, cardiologie, medicină internă și psihologie. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu celelalte societăți interesate, a demarat elaborarea de protocoale.

Recomandări privind modificările politicilor publice în vederea îmbunătățirii îngrijirii pacienților cu boli renale grave

Articol AJKD in format pdf.

Pentru mai multe informații consultați fișierul atașat și vizitați site-ul AMERICAN JOURNAL OF KIDNEY DISEASES www.ajkd.org

You may also like