Noutăți

In memoriam Prof. Dr. Gheorghe Gluhovschi

Gheorghe Gluhovschi

Cu profunda tristete, anuntam trecerea la cele vesnice a Prof. Univ. Dr. GHEORGHE GLUHOVSCHI, medic primar de Medicina Interna, Nefrologie si Imunologie Clinica, eminent cadru didactic al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Medic, dascal si om remarcabil, unul dintre promotorii Nefrologiei in tara noastra, Prof. Gh. Gluhovschi a coordonat aproape doua decenii, inca de la infiintare, clinica de profil din Timisoara. Prin activitatea sa prodigioasa a dus mai departe mostenirea profesionala a Prof. C. Zosin si a contribuit decisiv la dezvoltarea Nefrologiei. Si-a dedicat viata ingrijirii celor suferinzi, a pus bazele unui colectiv medical de exceptie si a promovat cercetarea medicala de inalta tinuta stiintifica in domenii precum Nefropatia Endemica Balcanica, imunologia bolilor rinichiului, multiorgan-protectia si Boala cronica de rinichi.

Specialitatea noastra a mai pierdut un exponent de vaza al generatiei de pionieri ai Nefrologiei romanesti.

Societatea Romana de Nefrologie

 

Congresul National de Nefrologie

 

19-21 octombrie 2017, Hotel Crowne Plaza, Bucuresti

Date fiind prevalenta in continua crestere a bolilor cronice si preocuparile permanente din intreaga lume in ceea ce priveste depistarea precoce, monitorizarea si tratamentul lor, Societatea Nationala de Nefrologie si-a propus sa incurajeze si sa prezinte cele mai noi progrese inregistrate in domeniul nefrologiei, dializei si transplaturilor renale.

Cea mai importanta manifestare stiintifica medicala organizata de SRN este Congresul National de Nefrologie, al carui program cuprinde o gama larga de subiecte, cu o inalta valoare stiintifica, prezentate de lectori de renume international. Pe parcursul a 3 zile, intr-un cadru atent organizat si beneficiind de sprijinul unei echipe performante de management al evenimentelor, invitatii din strainatate si profesorii doctori de elita din Romania prezinta noutatile din domeniul nefrologiei.

Mai multe detalii pe www.congresnefrologie.ro.

Ziua Mondiala a Rinichiului 2017

Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata anul acesta pe 9 martie. Prin intermediul acestei zile, care in 2017 se desfasoara sub sloganul „Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi”, Societatea Internationala de Nefrologie intentioneaza sa atraga atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie.

Anul acesta, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca tema legatura dintre boala de rinichi si obezitate, aceasta din urma fiind un important factor de risc pentru aparitia afectiunilor renale. Statisticile arata ca in 2016 peste 600 de milioane de persoane sufereau de obezitate. Specialistii ne asigura insa ca atat obezitatea, cat si bolile renale, pot fi in mare masura prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, ce presupune exercitiu fizic si alimentatie corecta.

In 2017, Ziua Mondiala a Rinichiului promoveaza educatia in ceea ce priveste consecintele dezastruoase ale obezitatii si asocierea acesteia cu bolile renale, recomandand adoptarea unui stil de viata echilibrat si masuri de sanatate publica menite sa transforme preventia intr-o optiune accesibila.

In Romania, specialistii sunt de parere ca ne confruntam cu o crestere a prevalentei bolilor cronice de rinichi si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora. O persoana isi poate pierde pana la 90% din functia renala inainte ca primele simptome ce indica boala cronica de rinichi sa apara. Aceasta afectiune este de cele mai multe ori asimptomatica si cateodata este diagnosticata in stadii avansate. Boala cronica de rinichi presupune o degradare progresiva a functiei renale, ireversibila cand este identificata in stadii avansate, de aceea prevenirea si diagnosticarea precoce devin obiective esentiale.

Congresul National de Nefrologie, un eveniment cu participare internationala, va avea loc in perioada 19-21 octombrie 2017, la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti. Programul celei mai importante manifestari stiintifice medicale organizate de Societatea Romana de Nefrologie cuprinde o gama larga de subiecte, cu o inalta valoare stiintifica, prezentate de lectori de renume international.

NefroGeriatrica

12-13 mai 2017, Hotel Capital Plaza, Bucuresti

Obiectivul acestei Conferinte este prezentarea de informatii stiintifice actualizate din domeniul nefrogeriatriei, aplicabile in managementulul pacientilor varstnici. Prima Conferinta interdisciplinara de nefrologie si geriatrie vine in sprijinul medicilor generalisti si specialisti (nefrologi, urologi, internisti, cardiologi si geriatri).

Societati partenere:

Societatea Romana de Nefrologie
Societatea Romana de Geriatrie
Societatea Nationala de Medicina Familiei
Asociatia Romana de Urologie
Societatea Română de Cardiologie
Forumul National de Preventie
Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi
Societatea Europeana de Cardiologie

NefroGeriatrica este un curs oficial ERA-EDTA.

Detalii pe www.nefrogeriatrica.ro.

In Memoriam Dr. Ovidiu Golea

Societatea Romana de Nefrologie anunta cu profunda durere trecerea la cele vesnice a doctorului Ovidiu Golea, personalitate proeminenta a Nefrologiei din tara noastra.
Doctorul Ovidiu Golea a fost unul dintre pionierii dializei cronice in Romania, a avut contributii decisive la dezvoltarea retelei de dializa si la crearea cadrului normativ al practicii medicale in acest domeniu. A format multi nefrologi si si-a ajutat, cu discretie, in momente de cumpana colegii. A ingrijit cu devotament si pricepere mii de bolnavi, castigandu-le recunostinta. Manager de exceptie, a rezolvat cu succes problemele dificile ale dializei in perioda de inceput si ale Spitalului Judetean Timisoara, pe care l-a condus multa vreme. Membru fondator al Societatii de Nefrologie, a facut parte inca de la infiintare din Comitetul director, contribuind la creerea unui climat de echilibru in cadrul societatii. Ramane in memoria noastra un exemplu de medic adevarat care a traversat cu fruntea sus framantarile vremurilor.

Societatea Romana de Nefrologie