Noutăți

In memoriam Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA

Comunitatea nefrologilor din România este în doliu, din nou (prea des în ultimul an!). Acum deplângem cu profundă durere plecarea dintre noi, luni – 7 august 2017 – a Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA, cel căruia îi datorăm existenţa specialităţii şi societăţii noastre.
Personalitate remarcabilă a medicinei româneşti din secolul XX, a creat prin muncă asiduă, perseverenţă şi determinare o moştenire profesională care va dăinui şi care îi asigură un loc de cinste în galeria celor cu contribuţii decisive la dezvoltarea ştiinţelor medicale. A fost promotorul terapiei de substituţie a funcţiilor renale prin hemodializă în ţara noastră – fiind artizanul primului centru de dializă cronică din România care a început să funcţioneze în 1977, a militat pentru constituirea Nefrologiei ca specialitate de sine stătătoare, ceea ce a realizat la începutul anilor ’90, iar în aprilie 1991 a fondat Societatea Română de Nefrologie.
Timp de aproape trei decenii a condus cu pricepere, devotament şi exigenţă Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din Bucureşti şi Clinica de Semiologie Medicală, apoi pe cea de Medicină Internă şi Nefrologie ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti care au funcţionat în acest spital, timp în care a ajutat mii de bolnavi, a fost profesorul a mii de studenţi şi a modelat formarea profesională a zeci, poate sute, de medici nefrologi. A coordonat numeroase colective de cercetare medicală, a înfiinţat Registrul bolnavilor dializaţi cronic din România, şi-a îndrumat şi sprijinit colaboratorii pentru a se perfecţiona în profesie, a redactat zeci de manuale şi tratate medicale, iar enumerarea realizărilor sale poate continua.
Prin toate acestea şi prin multe altele va rămâne un nume de seamă în istoria medicinei din România şi va fi prezent pentru totdeauna în mintea şi sufletul tuturor celor care l-au cunoscut.
Societatea Română de Nefrologie

Personalized genomics in Pediatric Nephrology

Personalized genomics in Pediatric Nephrology: from the lab bench to the bedside

17-18 november 2017, Bucharest, Romania

TOPICS:
· Nephrotic Syndrome, Immunology, Genetics
· Systemic Lupus Erythematosus management, pathology
· CRISPR Cas9 in LUPUS
· Arterial Hypertension Genetics and management
· Thrombotic Microangiopathy
· Complement Genetics
· Renal Malformations – Genetics matter
· Nephrocalcinosis genetics
· Henoch–Schönlein purpura nephritis, registry and genetics
· Cystinosis: practical tools for diagnosis and treatment. Hyperoxaluria, Cystinuria
· Fabry Disease: Genetics, Pathophysiology, Treatment
· Genetic disorders of phosphate regulation
· The kidney and mitochondrial cytopathies
· Renal Tubular DisordersCritical Care Nephrology

For information and registration please follow www.sepnwg.ro 

 

Congresul National de Nefrologie

 

19-21 octombrie 2017, Hotel Crowne Plaza, Bucuresti

Date fiind prevalenta in continua crestere a bolilor cronice si preocuparile permanente din intreaga lume in ceea ce priveste depistarea precoce, monitorizarea si tratamentul lor, Societatea Nationala de Nefrologie si-a propus sa incurajeze si sa prezinte cele mai noi progrese inregistrate in domeniul nefrologiei, dializei si transplaturilor renale.

Cea mai importanta manifestare stiintifica medicala organizata de SRN este Congresul National de Nefrologie, al carui program cuprinde o gama larga de subiecte, cu o inalta valoare stiintifica, prezentate de lectori de renume international. Pe parcursul a 3 zile, intr-un cadru atent organizat si beneficiind de sprijinul unei echipe performante de management al evenimentelor, invitatii din strainatate si profesorii doctori de elita din Romania prezinta noutatile din domeniul nefrologiei.

Mai multe detalii pe www.congresnefrologie.ro.

In memoriam Prof. Dr. Gheorghe Gluhovschi

Gheorghe Gluhovschi

Cu profunda tristete, anuntam trecerea la cele vesnice a Prof. Univ. Dr. GHEORGHE GLUHOVSCHI, medic primar de Medicina Interna, Nefrologie si Imunologie Clinica, eminent cadru didactic al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Medic, dascal si om remarcabil, unul dintre promotorii Nefrologiei in tara noastra, Prof. Gh. Gluhovschi a coordonat aproape doua decenii, inca de la infiintare, clinica de profil din Timisoara. Prin activitatea sa prodigioasa a dus mai departe mostenirea profesionala a Prof. C. Zosin si a contribuit decisiv la dezvoltarea Nefrologiei. Si-a dedicat viata ingrijirii celor suferinzi, a pus bazele unui colectiv medical de exceptie si a promovat cercetarea medicala de inalta tinuta stiintifica in domenii precum Nefropatia Endemica Balcanica, imunologia bolilor rinichiului, multiorgan-protectia si Boala cronica de rinichi.

Specialitatea noastra a mai pierdut un exponent de vaza al generatiei de pionieri ai Nefrologiei romanesti.

Societatea Romana de Nefrologie

 

Ziua Mondiala a Rinichiului 2017

Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata anul acesta pe 9 martie. Prin intermediul acestei zile, care in 2017 se desfasoara sub sloganul „Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi”, Societatea Internationala de Nefrologie intentioneaza sa atraga atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie.

Anul acesta, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca tema legatura dintre boala de rinichi si obezitate, aceasta din urma fiind un important factor de risc pentru aparitia afectiunilor renale. Statisticile arata ca in 2016 peste 600 de milioane de persoane sufereau de obezitate. Specialistii ne asigura insa ca atat obezitatea, cat si bolile renale, pot fi in mare masura prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, ce presupune exercitiu fizic si alimentatie corecta.

In 2017, Ziua Mondiala a Rinichiului promoveaza educatia in ceea ce priveste consecintele dezastruoase ale obezitatii si asocierea acesteia cu bolile renale, recomandand adoptarea unui stil de viata echilibrat si masuri de sanatate publica menite sa transforme preventia intr-o optiune accesibila.

In Romania, specialistii sunt de parere ca ne confruntam cu o crestere a prevalentei bolilor cronice de rinichi si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora. O persoana isi poate pierde pana la 90% din functia renala inainte ca primele simptome ce indica boala cronica de rinichi sa apara. Aceasta afectiune este de cele mai multe ori asimptomatica si cateodata este diagnosticata in stadii avansate. Boala cronica de rinichi presupune o degradare progresiva a functiei renale, ireversibila cand este identificata in stadii avansate, de aceea prevenirea si diagnosticarea precoce devin obiective esentiale.

Congresul National de Nefrologie, un eveniment cu participare internationala, va avea loc in perioada 19-21 octombrie 2017, la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti. Programul celei mai importante manifestari stiintifice medicale organizate de Societatea Romana de Nefrologie cuprinde o gama larga de subiecte, cu o inalta valoare stiintifica, prezentate de lectori de renume international.