Noutăți

Nephro Update Europe, Editia a doua

5-6 octombrie 2018, Budapesta, Ungaria

Organizatorii ofera 8 taxe de participare gratuite (taxa de participare este de 450 Euro)! (4 inscrieri + 4 inscrieri pentru nefrologii care participa cu un ePoster).

Detalii aici.

Forumul de Transplant Renal

7-8 iunie 2018, Hotel International, Iasi

Un eveniment în premiera pentru Romania, la care vor participa lideri în domeniul transplantului renal din tara si din strainatate, care vor aborda teme precum: incompatibilitati si alte complicatii intre donatori si destinatari, provocarile actuale ale unui program de transplant renal, imunosupresie si biomarkeri, histologia transplantului, precum si transmisii video ale unui transplant renal.

Detalii aici.

NefroGeriatrica, Editia a doua

4-5 octombrie 2018, Hotel Capital Plaza, Bucuresti

Obiectivul acestei Conferinte este prezentarea de informatii stiintifice actualizate din domeniul nefrogeriatriei, aplicabile in managementulul pacientilor varstnici. Prima Conferinta interdisciplinara de nefrologie si geriatrie vine in sprijinul medicilor generalisti si specialisti (nefrologi, urologi, internisti, cardiologi si geriatri).

Societati partenere:

Societatea Romana de Nefrologie
Societatea Romana de Geriatrie
Societatea Română de Cardiologie
Forumul National de Preventie
Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi

NefroGeriatrica este un curs oficial ERA-EDTA.

Detalii pe www.nefrogeriatrica.ro.

Ziua Mondiala a Rinichiului 2018

 

 

  • Organizatori: Societatea Internationala de Nefrologie, Societatea Romana de Nefrologie
  • Data: 8 martie 2018
  • Website: srnefro.ro

Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata in 2018 la data de 8 martie. Prin intermediul acestei zile, care la aceasta editie se desfasoara sub sloganul „Rinichiul si sanatatea femeii”, Societatea Internationala de Nefrologie intentioneaza sa atraga atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie.

Boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica ce afecteaza aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreaga, situandu-se pe locul 8 in topul cauzelor de deces in randul femeilor.

Potrivit unor studii, prevalenta riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi este mai ridicata in randul femeilor in raport cu barbatii. Cu toate acestea, numarul femeilor dializate este mai mic decat cel al barbatilor, din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lenta in randul femeilor, barierele socio-economice conduc la intarzierea dializei sau absenta acesteia in randul femeilor, si accesul inegal la serviciile de sanatate in anumite tari. De asemenea, efectuarea transplantului renal este inegala, datorita diverselor aspecte de ordin social, cultural si psihologic.

Anumite boli renale, precum nefropatia lupica sau infectiile rinichiului (pielonefrita acuta sau cronica) afecteaza cu predilectie femeile. Nefropatia lupica este cauzata de o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca propriile celule si organe. Infectiile renale, asemeni majoritatii infectiilor de tract urinar, sunt mai frecvente in randul femeilor, si prezinta un risc crescut in timpul sarcinii. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu sunt necesare pentru a obtine rezultate pozitive.

In 2018, Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata pe 8 Martie pentru a sublinia importanta sanatatii femeilor in general, si a sanatatii rinichilor, in special. Ziua Mondiala a Rinichiului, ajunsa in 2018 la a 13-a aniversare, promoveaza accesul egal la educatie si servicii medicale pentru femeile din intreaga lume.

In memoriam Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA

Comunitatea nefrologilor din România este în doliu, din nou (prea des în ultimul an!). Acum deplângem cu profundă durere plecarea dintre noi, luni – 7 august 2017 – a Prof. Dr. Doc. NICOLAE URSEA, cel căruia îi datorăm existenţa specialităţii şi societăţii noastre.
Personalitate remarcabilă a medicinei româneşti din secolul XX, a creat prin muncă asiduă, perseverenţă şi determinare o moştenire profesională care va dăinui şi care îi asigură un loc de cinste în galeria celor cu contribuţii decisive la dezvoltarea ştiinţelor medicale. A fost promotorul terapiei de substituţie a funcţiilor renale prin hemodializă în ţara noastră – fiind artizanul primului centru de dializă cronică din România care a început să funcţioneze în 1977, a militat pentru constituirea Nefrologiei ca specialitate de sine stătătoare, ceea ce a realizat la începutul anilor ’90, iar în aprilie 1991 a fondat Societatea Română de Nefrologie.
Timp de aproape trei decenii a condus cu pricepere, devotament şi exigenţă Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” din Bucureşti şi Clinica de Semiologie Medicală, apoi pe cea de Medicină Internă şi Nefrologie ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti care au funcţionat în acest spital, timp în care a ajutat mii de bolnavi, a fost profesorul a mii de studenţi şi a modelat formarea profesională a zeci, poate sute, de medici nefrologi. A coordonat numeroase colective de cercetare medicală, a înfiinţat Registrul bolnavilor dializaţi cronic din România, şi-a îndrumat şi sprijinit colaboratorii pentru a se perfecţiona în profesie, a redactat zeci de manuale şi tratate medicale, iar enumerarea realizărilor sale poate continua.
Prin toate acestea şi prin multe altele va rămâne un nume de seamă în istoria medicinei din România şi va fi prezent pentru totdeauna în mintea şi sufletul tuturor celor care l-au cunoscut.
Societatea Română de Nefrologie